Soep is altijd welkom…

Soep is altijd welkom…


Rode linzensoep 'East meets west'

Rode linzensoep ‘East meets west’

Soep is een van mijn favoriete ‘comfort foods’ tijdens de koude en natte maanden. Maar dan niet uit blik of een zakje, maar het echte werk. Sinds ik glutenvrij kook zijn we als gezin veel bewuster en gezonder gaan eten. Meer verse producten, meer groenten en fruit, geen pakjes en zakjes meer (want bordenvol gluten) en minimaal kant-en-klare sauzen want ook niet altijd glutenvrij. Veel voedselproducenten en supermarkten richten zich op gemak en snelheid voor het grote publiek. Begrijpelijk want de moderne mens heeft een drukke agenda en kan nauwelijks meer tijd vrij maken voor bewust en rustig eten. Maar ondertussen zijn gemaksvoedingswaren duur en bevatten ze volgens geregeld onderzoek teveel zout en te weinig gezonde voedingsstoffen. En ja, ook de meeste kant-en-klare maaltijden en soepen bevatten helaas gluten als bindmiddel. Daar gaat je gemak. Gaandeweg vond ik daar een oplossing voor. Zelf een ruime hoeveelheid soep of andere gerechten maken en in delen invriezen voor een later moment.

Voor mij is het ideale moment voor het maken van soep de zondagmiddag. Een grote soeppan op het fornuis, veel verse ingrediënten onder handbereik en het kokkerellen kan beginnen. Erwtensoep als het vriest, pompoensoep traditiegetrouw in oktober en november, minestrone als ik veel Italiaanse groenteresten heb, en tomatensoep die altijd tussendoor kan. Ik maak altijd een volle pan, dan kunnen we er nog een paar keer van genieten. Ik vries dan een aantal voorraadbakken in. Altijd handig als je druk bent en toch een eigengemaakte (maaltijd)soep op tafel wilt zetten. Het voordeel van soep maken is dat je er niet de hele bereidingstijd bij hoeft te zijn. De soeppan doet als het ware het werk. Wel af en toe roeren en op smaak checken.

Linzensoep at ik een tijdje geleden bij een vriendin thuis. Heerlijk zo’n huisgemaakte linzensoep! Ik had wel eens eerder linzensoep gegeten in Indiase restaurants, maar nog nooit zelf gemaakt. Daar moest maar eens verandering in komen. Er zijn veel heerlijke recepten voor linzensoep te vinden. Turkse, Franse, Indiase, etc. Ik ploos een aantal recepten uit, combineerde de meest inspirerende en ging aan de slag met allerlei ingrediënten. Inmiddels staat deze maaltijdsoep bij ons regelmatig op het menu. De soep wordt gebonden door het zetmeel uit de linzen en is dus van nature glutenvrij, mooi meegenomen! Als je de vegetarische variant wilt, laat dan de kip achterwege en vervang je de kippenbouillon door (zelfgemaakte) groentebouillon. Je kunt natuurlijk ook met de groenten variëren. Geniet ervan!

Naar recept Rode Linzensoep

+ Nog geen reacties

Deel het met ons