Hoe overleef ik (in) Berlijn?

Hoe overleef ik (in) Berlijn?


Berlijnse muurBerlijn… Prachtige stad vol geschiedenis, cultuur, en heel veel te zien en te doen. Glutenvrij uiteten is daarentegen een behoorlijke uitdaging. Als je een stedentrip maakt en je moet glutenvrij eten waar begin je dan? Organiseer je dan je culturele bezoeken om de glutenvrije mogelijkheden heen? Of teer je de hele dag op droge crackers, koffie en een fruitsalade om toch het maximale uit je reis te halen? Wij gingen voor de tussenvorm. Want reizen moet wel leuk blijven… En gezond en lekker eten mag niet ten koste gaan van cultuur of shoppen…

Ik begon met onze reis goed voor te bereiden door vrienden uit te horen die al eerder Berlijn bezochten, een reisgids te lezen én door te googlen op glutenvrije adressen. Verder een voorraadje koekjes en crackers voor de noodgevallen mee in de reistas, en de dag voor vertrek een vers glutenvrij brood gehaald in de supermarkt.

Cielo di berlinoWat vooraf googlen leverde wel een aantal eet-adresjes op waar met passie voor gezond en glutenvrij eten en heel veel toewijding voor de glutenvrije gast wordt gekookt en gebakken. Deze geweldige mensen hebben er hun levenswerk van gemaakt: we werden in de watten gelegd en met persoonlijke bediening voorzien van een heerlijke boekweitpizza bij Cielo di Berlino. Daar at Clara een heerlijke pizza Margharita die met zorg en deskundigheid werd bereid. Er bleken nog meer glutenvrije gasten bij Cielo di Berlino (Monumentenstrasse 31) te zitten: Italiaanse toeristen hadden drie dagen van tevoren vanuit Italie gebeld om zich te verzekeren van een plekje. Een aanrader! Maar als je de reis naar Kreuzberg niet voor niets wil maken, reserveer dan van tevoren. Het aantal plekken is beperkt!

Jute BaeckereiOok gingen we bij Jute Bäckerei langs (Schönhauser Allee 52A), een volledig glutenvrije bakkerij gelegen in de hippe wijk Prenzlauer Berg. Wat een keuze: alles glutenvrij en zoveel mogelijk biologisch, top! Harde broodjes, witte en bruine stokbroodjes, gebakjes, wit, volkoren en zuurdesem brood, belegde broodjes. Je kunt er ook koffie drinken en meteen genieten van een heerlijk taartje of broodje. Clara genoot ervan: eindelijk eens een belegd broodje zoals iedereen….

kaart SuzetteEen ander adresje, Suzette Berlin bleek helaas op maandag gesloten. Maar de geluiden op glutenvrije blogs klinken goed. Hun kaart biedt veel keuze van boekweitpannekoeken, fijn! Leuke plek ook, aan de Pappelallee 15 in Prenzlauer Berg. Let op: neem genoeg contant geld mee. Je kunt er niet pinnen.

Verder namen we de proef op de som: we aten twee keer in een ‘gewoon’ restaurant, wel na uitvoerig te hebben afgestemd wat de mogelijkheden waren. We aten een keer in de stadsbrouwerij Georg Braeu aan de Spreeufer in het centrum van Berlijn, waar een aantal gerechten van de kaart mogelijk zijn voor glutenvrije eters. De brouwerij is apart van de keuken gesitueerd, dus wat dat betreft geen gevaar voor kruisbesmetting.

We waagden ons ook in een restaurant aan de gezellige Simon Dachstrasse, de hippe uitgangsbuurt in Friedrichshain. We kwamen er eigenlijk om alleen wat de drinken, maar de buurt bleek zo gezellig en wij waren zo moe van onze heenreis dat we besloten om ergens neer te strijken. Heel veel restaurants vielen tijdens de eerste screening af: bij voorbaat teveel glutenhoudende ingrediënten, snelle service die we niet konden vertrouwen, taalbarrières bij buitenlandse eettentjes, of gewoon te volle terrassen waardoor de druk op het personeel waarschijnlijk hoog was. Restaurant Cayetano bleek een geschikte kaart te hebben. En een eerste overleg met de ober stelde ons alvast gerust. Eenmaal binnen bleek veel mogelijk en ging het personeel zorgvuldig om met onze dieetwensen. Clara at smakelijk en bleef gelukkig zonder klachten. Geen glutenvrij brood(je) bij het eten helaas, maar dat hebben we nergens in Berlijn meegemaakt.

Vitalia 2Mocht je een appartement hebben gehuurd dan zijn er in de wijken Mitte en Prenzlauer Berg volop biologische en natuurvoedingswinkels waar voorverpakte glutenvrije producten te koop zijn. Helaas niet overal diepvriesproducten gevonden. Wel bij Vitalia op het station Alexanderplatz. Toen we warenhuizen KaDeWe en La Galleria bezochten vielen onze mond open van het uitgebreide aanbod aan allerlei verzwaren en prachtige producten. Maar bij geen van beide vonden we iets van glutenvrije koekjes of brood. Jammer…

Vreemd eigenlijk dat een wereldstad als Berlijn niet zo veel glutenvrije adresjes te bieden heeft, zeker in vergelijking met Rome of Londen. Er werd mij verteld dat het geen onwil is (een aantal koffietentjes en cafés serveert weleens glutenvrij gebak) maar er nog onvoldoende bewustzijn bestaat onder horeca-uitbaters over hoe om te gaan met het veilig en zorgvuldig uitserveren van glutenvrije gerechten.

En dan, na die gezellige en drukke dagen en alle opgedane indrukken, reis je weer af naar huis. Bij thuiskomst plof je dan eindelijk neer op je eigen bank en graai je weer je eigen glutenvrij brood uit je vriezer of een koekje uit je koektrommel. Lekker, veilig en vertrouwd… Zonder hoeven na te denken en zonder zorgen voor iets dat verkeerd kan gaan… Voor een coeliaak is reizen iets meer dan een avontuur, het is een spannende ontdekkingstocht zonder enige zekerheid behalve je eigen noodrantsoen.

Naar reistips

1 comment

Deel het met ons

+ Leave a Comment