Hartige taart met groene asperges en zalm

Hartige taart met groene asperges en zalm


zalm aspergetaart 1

Glutenvrije hartige taart met groene asperges en zalm

Hartige taart met groene asperges en zalm (6 – 8 personen)
Voorbereiding: 15 mn.
Wachttijd: minimaal 60 mn.
Oventijd: 20 mn + 40 mn.

Deze hartige taart is geïnspireerd op de glutenvrije quiche met prei en spekjes van de Gebaksjuwelier. Ik heb van Paula Onink geleerd hoe je een smakelijke hartige taartbodem kunt maken waar je alle kanten mee op kunt. Deze hartige taart serveer ik met de Paasbrunch.

Nodig:

Voor het deeg (met dank aan het deegrecept van Gebaksjuwelier):

  • 250 g. glutenvrij wit meel (bv Dove’s Farm Wit)
  • ½ tl. zout
  • 170 g. koelkastkoude roomboter, in blokjes
  • 2 eieren, geklopt
  • Rijstmeel om te bestuiven

Voor de vulling:

  • 150 g. gerookte zalmblokjes
  • 300 g. groene asperges, gewassen en 1 à 2 cm. van de onderkant verwijderd
  • 4 eieren
  • 2 dl. melk
  • 75 g. geraspte kaas
  • Versgemalen peper

Verder:

  • Quichevorm met vast bodem
  • Deegroller
  • Plasticfolie
  • Bakpapier
  • Bakbonen of rijst
  • (keukenmachine)

Bereiding:

  • Voor het deeg meng glutenvrije meel en zout in een mengkom. Voeg de roomboter in blokjes toe. Meng het meel en boter met 2 messen tot een kruimelig geheel ontstaat. Als je een keukenmachine hebt gebruik dan een menghaak en meng het meel met boter tot een kruimelig geheel. Voeg daarna de eieren toe en meng het geheel tot een stevig deeg;
  • Kneed nog even na met de handen tot een platte rechthoek van ongeveer 15 x 15 cm. Wikkel in plasticfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast te rusten;
  • Warm de (hetelucht)oven op 200 °C voor;
  • Leg een vel plasticfolie op een glad oppervlak en bestuif het met rijstmeel;
  • Bestuif het deeg en de deegroller met rijstmeel en rol het deeg uit tot een ronde lap van iets meer dan de diameter van de quichevorm. Indien gewenst gebruik dan een extra vel plasticfolie en rol het deeg tussen de 2 vellen uit;
  • Vet de quichevorm met boter of olie en bestuif met iets rijstmeel;
  • Leg het deeg in de quichevorm en druk het voorzichtig aan langs de randen zodat het mooi aansluit op de vorm. Snij overtollig deeg af en bewaar dit voor een later moment (of bak er meteen een extra plat brood van). Prik met een vork gaatjes in de bodem;
  • Knip een vel bakpapier in een cirkel van iets meer dan de quichevorm. Leg het op het deeg en leg daarbovenop de bakbonen. Bak de quichebodem 15 mn in de oven. Verwijder vervolgens de bakbonen en het bakpapier. Bak nog eens 5 mn.
    Door het blindbakken is de bodem alvast gaar voor dat de vulling wordt toegevoegd.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C;
  • Bereid tijdens het bakken van de bodem alvast de vulling. Kook de asperges ongeveer 5 mn. in zout water. Laat ze vervolgens goed uitlekken, bv op een theedoek. Klop de eieren met de melk luchtig en breng op smaak met versgemalen peper;
  • Bedek de bodem met de gekookte asperges en blokjes zalm. Giet het eiermengsel eroverheen. Bestrooi vervolgens met de geraspte kaas en voeg eventueel nog wat peper aan toe;
  • Bak de hartige taart af gedurende ongeveer 40 mn.
  • Laat ongeveer 10 mn. afkoelen voor het serveren. Lekker met een gemengde salade van jonge bladsla, avocado, geraspte wortels en alfalfa.

+ Nog geen reacties

Deel het met ons