Flexitariër en toch genieten van (h)eerlijk vlees: gaat dat samen?

Flexitariër en toch genieten van (h)eerlijk vlees: gaat dat samen?


dilemma_yield_signIk heb duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ik ga bewust om met energie, pak wanneer mogelijk de fiets, kweek mijn eigen groenten en fruit en maak van afvalscheiding een ware wedstrijd. Bij het boodschappen doen let ik op seizoens- en lokale producten en koop biologische zuivel, eieren en vlees. En verder zijn we ook flexitariër. Dus komt er een paar keer per week geen vlees op tafel maar eten we vegetarisch of vis. En als ik vlees koop dan zorg ik ervoor dat het vlees van een dier afkomstig is dat zo goed mogelijk heeft geleefd en een zo klein mogelijke CO2 afdruk achterlaat. Dus staat er bij ons meer kip dan rundvlees op het menu. De stap naar gegrilde sprinkhanen en andere toekomstige eetbare insecten is in huize Cucina di Clara nog niet gemaakt, maar ik sluit niets uit.

En toch betrap ik mezelf heel soms op culinaire guilty pleasures. In de Herfst mag ik graag een wildgerecht kiezen als ik uit eten ga en huisgenoot R. geniet dan ontzettend van een rood gebakken biefstuk die hij thuis niet voorgeschoteld krijgt. Duurzaamheid gaat ook over bewuste keuzes maken en genieten zonder schuldgevoel. Dus geen excessen, minder vaak maar dan wel bewust vlees eten en ervan genieten wanneer het ‘mag’. Om dan de dag(en) erna zonder te doen.

Een van mijn guilty pleasures is de Franse keuken met haar heerlijk rijke en hartverwarmende stoofpotten, ragouts en sauzen. En dus vaak gerechten die onbereikbaar zijn voor glutenvrije eters omdat er vrijwel altijd (tarwe)bloem in is verwerkt. Zo ook kalfsragout, niet het bekende gerecht in blik verkrijgbaar maar de echte, enige en zelfgemaakte ‘blanquette de veau’ zoals alleen Franse oma’s ze kunnen bereiden. Gebruik daarvoor kalfsstoofvlees van de keurslager en informeer naar de afkomst van het vlees. Zelf wil ik alleen maar vlees eten als ik weet dat het dier goed geleefd heeft. Ik vond dit recept in Delicious Magazine en maakte daar mijn eigen glutenvrije variant van. Het is even werk maar het resultaat mag er echt zijn. En je glutenvrije eters zullen je dankbaar zijn voor deze verwennerij…
Geserveerd met rijst en sperziebonen waan je je in een Franse bistrot…  Bon appetit!

Naar recept Kalfsragout

 

+ Nog geen reacties

Deel het met ons