Citroenschuimtaart

Citroenschuimtaart


Glutenvrije citroenschuimtaart

Citroenschuimtaart (10 punten)
Voorbereiding: 2 x 20 mn + wachttijd
Oventijd: 2 x 20 mn

Nodig:
Voor het zanddeeg:

  • 200 g wit glutenvrij meel (bv. Finax of Dove’s Farm)
  • extra GV meel om te bestuiven
  • 60 g. witte basterdsuiker
  • 90 g. koude boter
  • 1 ei
  • 10 g. glutenvervanger (bv. Orgran) of vlozaad (bv. Fiberhusk)
  • zout

Voor de citroenvulling:

  • Geraspte schil en sap van 3 citroenen
  • 300 ml. water
  • 45 g. maïzena
  • 3 grote eierdooiers
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 60 g. roomboter

Voor het schuim:

  • 3 eiwitten
  • 90 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout of ½ tl. wijnsteenpoeder

Verder:

  • Bak- of quichevorm diameter 26 cm
  • Bakpapier
  • Keukenmachine of mixer

Bereiding:

  • Zeef het meel in een schaal en voeg er de suiker, een snufje zout, glutenvervanger/vlozaad, het ei en de koude boter in kleine stukjes gesneden toe. Kneed het geheel tot deeg. Als het te vochtig is voeg er dan een beetje meel toe, als het te droog is voeg dan een eetlepel water aan toe;
  • Bekleed de bak- of quichevorm met bakpapier en knip het overtollige papier af. Vet de bakvorm en het bakpapier in met boter of bakspray;
  • Leg een stuk plastic folie op het aanrecht. Maak daarvoor eerst het aanrecht op die plek even met de hand nat, dan blijf de folie plakken. Bestuif de folie vervolgens met GV meel en rol het deeg voorzichtig uit tot de grootte van de bakvorm. Pak het deeg met folie voorzichtig op en klap hem snel om in de bakvorm. Verwijder de folie en druk voorzichtig aan en maak daarbij een rand van 2 à 3 cm hoog. Dek de bakvorm af met folie en zet het geheel 30 mn in de koelkast om te rusten;
  • Verwarm de oven voor op 190 °C (hete lucht);
  • Prik het deeg met een vork op verschillende plekken in en bak het deeg 15 mn. blind (leg hiervoor een vel bakpapier op het deeg, strooi er zoveel droge bonen overheen dat de vorm ongeveer tot de helft gevuld is);
  • Verwijder de bonen en bak nog eens 5 mn;
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C;
  • Voor de vulling: rasp de schil van 1 citroen en vermijd hierbij het witte van de schil. Pers de 3 citroenen uit. Verwarm het sap en de rasp au bain-marie (in een kom boven een pan kokend water). Roer de maïzena met 2 el. water glad en voeg dit bij het warme citroensap toe. Roer goed om klonteren te voorkomen totdat het geheel dik wordt;
  • Splits de eieren;
  • Breng de rest van het water aan de kook en voeg al roerend toe aan het citroenmengsel. Blijf goed roeren totdat het mengsel dik wordt en bubbelt. Haal de pan uit de bain-marie en klop er snel de eierdooiers, suiker en roomboter in blokjes doorheen. Laat het geheel afkoelen;
  • Maak in tussen het schuim: klop de eiwitten in een schone en vetvrije kom stijf en klop daar een derde van de suiker, de vanillesuiker en het zout of wijnsteenpoeder doorheen. Blijf kloppen tot er pieken ontstaan. Spatel tenslotte nog eens een derde van de suiker voorzichtig door het schuim;
  • Verdeel het citroenmengsel over het deel, strijk het glad en schep het schuim er bovenop. Strooi het laatste deel van de suiker erover heen en bak de taart op 180 °C nog eens 20 minuten af;
  • Laat tenslotte de taart afkoelen en haal hem uit de bakvorm (hoeft niet bij een quichevorm).

TIP: Bakbonen zijn te vinden in kookwinkels en in warenhuizen bij de keukenartikelen. Ik gebruik zelf gewone gedroogde bonen die je in een lucht dichte glazen pot kunt bewaren tot een volgende bakbeurt. De bonen zijn dan niet meer eetbaar. Laat de bonen wel goed afkoelen voor dat je de pot afsluit.

+ Nog geen reacties

Deel het met ons