
Bruin brood
Voorbereiding: 15 mn.
Oventijd: 50-60 mn. (rijstijd) & 45 mn. (baktijd)
Nodig:
- 300 g. glutenvrij wit meel (bv. Zizo of Finax (niet tarwezetmeelvrij))
- 200 g. glutenvrij bruin of ‘volkoren’ meel (Zizo, Dove’s Farm of Finax)
- 1 el. glutenvervanger (bv Orgran)
- 9 g. droog gist
- 2 tl. rietsuiker
- 1 el. olie (naar keuze)
- 1 el. citroensap
- 500 ml. warm water (ongeveer 38 °C)
- 1 el. vlozaad (bv Fiberhusk)
- 1 el. chiazaad (optioneel)
- 1/2 tl. zout
Verder:
- Bakblik van ca. 2 l. (bij voorkeur staal)
- Bakpapier
Bereiding:
- Meng de meelsoorten, glutenvervanger, olie en citroensap goed door elkaar in een mengkom;
- Meng in een schaaltje het gist, de suiker en een beetje van het warme water goed door en laat 5 mn. rusten;
- Meng ondertussen de rest van het warme water met het vlozaad (en chiazaad). Klop goed door elkaar en laat 5 mn. rusten. Klop na 5 mn nog eens goed door. Het geheel lijkt op een soort behanglijm. Geen nood: dit vervangt de rol van gluten in normaal brood;
- Verwarm de oven voor op rijsstand (ongeveer 60 °C);
- Bekleed het bakblik met bakpapier en vet deze in met olie;
- Voeg het water-vlozaad mengsel en het gistmengsel toe aan het meelmengsel. Meng met deeghaken voor zo’n 5 mn. goed door (op kneedstand);
- Voeg het zout toe;
- Meng nog eens 5 mn (of langer) op kneedstand;
- Doe het deeg in het bakblik;
- Plaats een ovenvast schaaltje met water onderin de oven;
- Zet in de oven en laat 50 tot 60 mn. rijzen tot het volume minimaal verdubbeld is;
- Verhoog de oventemperatuur na de rijstijd naar 210 °C (hete lucht) en bak 25 mn.;
- Verlaag de oventemperatuur daarna naar 180 °C;
- Smeer het brood in met melk (laat dit achterwege als je lactosevrij brood wil);
- Bak nog eens op 180 °C gedurende 20 mn.;
- Laat na het bakken helemaal afkoelen voordat je het brood snijdt.
TIP: je kunt ook zaden en pitten door het deeg mengen of het brood voor het bakken ermee versieren.
TIP: je haalt ongeveer 22 sneetjes uit dit brood. Je kunt het gesneden brood (gedeeltelijk) invriezen. Gebruik daarvoor bv. een zipp-lock bag. Het brood kun je max. 3 maanden in de vriezer bewaren.
+ Nog geen reacties
Deel het met ons