Appelplaattaart
Appelplaattaart (8 personen)
Voorbereiding: 25 mn. + 30 mn. wachttijd
Oventijd: 40 mn.
Nodig:
- 300 g. glutenvrije wit meel (bv Dove’s Farm wit) + wat extra om uit te rollen
- 1 el. glutenvervanger (bv Orgran)
- 200 g. koude roomboter (of plantaardige margarine)
- 100 g. rietsuiker
- snufje zout
Voor de vulling:
- 5 elstar appels
- 50 g. rietsuiker
- 25 g. roomboter (of palntaardige margarine)
- 2 tl. kaneel
- 2 eieren (biologisch of scharrel)
- 5 el. amandelmeel
Verder:
- Ondiepe bakplaat
- bakpapier
- deegroller
- vershoudfolie
Bereiding:
- Doe glutenvrij meel, glutenvervanger, roomboter, suiker en zout in een mengkom en kneed geruime tijd het tot een stevig deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het deeg minimaal 30 mn. in de koelkast om te rusten;
- Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens ieder kwart appel in 3 plakjes;
- Verhit de boter in een koekenpan en bak de appelpartjes 2 mn op hoog vuur. Voeg de suiker en kaneel toe en laat nog eens 5 mn. op laag vuur verder bakken. Draai vervolgens het vuur uit;
- Verwarm de (hetelucht)oven op 175 °C. Knip een vel bakpapier ter grootte van de bakplaat uit. Bestuif met glutenvrij meel;
- Rol het deeg uit op het met glutenvrij meel bestoven vel bakpapier tot een rechthoekige plak;
- Maak van de deegranden opstaande randjes van ongeveer een 1/2 cm hoog zodanig dat er een rechthoekige deegbodem ontstaan. Til of glij het deeg met bakpapier voorzichtig op de bakplaat;
- Bestrooi het deeg met 3 el. amandelmeel;
- Klop de 2 eieren los en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en amandelmeel. Strooi het overgebleven amandelmeel hier over heen;
- Bekleed de bodem verder met de appelpartjes en de saus uit de pan;
- Plaats de bakplaat in de oven en bak gedurende 40 mn.;
- Serveer warm of koud, met slagroom, crème fraiche of ijs.
Geïnspireerd op het recept van Allerhande, oktober 2011
+ Nog geen reacties
Deel het met ons