Kerstkoekjes

Kerstkoekjes


glutenvrije kerstkoekjes

glutenvrije kerstkoekjes

Voorbereiding: 20 mn. + 60 mn. rusttijd
Oventijd: 15-20 mn.

Nodig:

Voor het deeg:

  • 280 g. glutenvrij wit meel (Dove’s Farm) + wat extra voor het bestuiven
  • 1 el. glutenvervanger (bv Orgran)
  • 225 g. roomboter
  • 150 g. basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • snufje zout

Voor de eiwitglazuur:

  • 1 eiwit
  • 150 g. poedersuiker
  • 1 tl. citroensap
  • voedingskleurstof naar wens

Verder:

  • Bakpapier
  • Bakplaten
  • Deegroller
  • Uitsteekvormpjes
  • Spuitza

Bereiding:

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker totdat het wit en romig is. Voeg de eidooier toe en klop het er goed doorheen;
  • Voeg bloem, glutenvervanger en zout toe en meng alles tot een stevig deeg;
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een uur in de koelkast rusten;
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (hete lucht);
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en vet deze in met boter of bakspray;
  • Leg een vel plastic folie op een werkvlak en bestuif het met glutenvrij meel;
  • Verdeel het deeg in 2 delen en rol elk deel uit tot een lap van ongeveer ½ cm dik. Steek met de uitsteekvormpjes koekjes uit en leg ze op de bakplaten;
  • Bak de koekjes in 15 à 20 minuten gaar;
  • Laat de koekjes op de plaat afkoelen totdat ze hard zijn. Na het afkoelen zijn de koekjes ook nog erg bros en breekbaar zijn;
  • Klop voor de glazuur het eiwit met het citroensap stijf. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe totdat er stevige pieken ontstaan en alle suiker goed is opgenomen;
  • Indien gewenst verdeel de eiwitglazuur in gelijke delen en voeg kleurstof toe. Doe ieder deel van de gekleurde glazuur in een spuitzak of plastic diepvrieszak (knip hiervan kort van tevoren een puntje af). Versier de koekjes naar wens en laat het glazuur ongeveer 15 mn. drogen.

+ Nog geen reacties

Deel het met ons