Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Over glutenintolerantie


Een voedselallergie kan je wereld behoorlijk op z’n kop zetten. Zoals glutenintolerantie of coeliakie. Zeker als het je kind betreft. Soms zijn ze nog erg klein en kunnen ze niet omschrijven waar ze last van hebben. Buikpijn, overgeven, diarree, huiduitslag of erger: als ouder word je soms geconfronteerd met symptomen die tot frustratie en onmacht leiden. Zeker als je huisarts het afdoet als “je bent een overbezorgde ouder” of “het is een eenvoudig griepje”.

Als dan eindelijk na veel getob, gezoek en gesleep met je kind de diagnose wordt vastgesteld, dan valt er een vlaag van opluchting over je heen. Tegelijkertijd breekt een nieuw tijdperk aan: één van onzekerheid (want allemaal nieuw en waar begin ik?), één van zoektochten en gepuzzel, en één van eindeloos gecommuniceer en afstemming. Met familie en vrienden, met het kinderdagverblijf, met school en de juf in het bijzondere, met de naschoolse opvang, met ouders van klasgenootjes. En ja, je moet er veel tijd en energie in stoppen, maar het is het allemaal meer dan waard.
In mijn omgeving ken ik veel mensen, vooral kinderen, die te maken hebben met een voedselallergie. In mijn directe omgeving zijn een aantal gevallen van lactose- of koemelkallergie bekend, maar ook notenallergie komt geregeld voor. Mijn dochter Clara heeft zelf glutenallergie. “Het lijken er steeds meer te worden” zei een kennis onlangs. Feit is dat er steeds meer aandacht is voor voedselallergieën. Wat mij betreft een goede ontwikkeling. Ook de horeca heeft er gelukkig steeds meer oog voor.

Geen tarwe
Glutenintolerantie (of coeliakie) is een voedselintolerantie voor gluten, het eiwit dat te vinden is in tarwe en andere graansoorten (bv rogge, gerst, spelt, kamut). Bij mensen met glutenintolerantie tast gluten de dunne darm aan en ontstaan allerlei lichamelijke klachten zoals buikpijn, diarree en overgeven. Als gluten te lang in contact komt met de dunne darm dan verdwijnen de darmvlokken en wordt de darmwand glad. Daardoor kan de darmwand geen voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen meer opnemen en ontstaan er andere klachten zoals vermoeidheid, verminderde weerstand en zelfs ondervoedingsverschijnselen. Het enige remedie tot nu toe bekend is het volgen van een glutenvrij dieet.

Voor meer informatie kijk op www.ncv.nl of www.mlds.nl/ziekten/140/coeliakie/

Wat mag dan wel?
Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om lekker en gezond glutenvrij te eten. Bij de meeste reformzaken en inmiddels bij veel supermarkten zijn glutenvrije producten te koop zoals brood, koekjes, crackers, ontbijtproducten en pasta. Glutenvrije producten zijn gemaakt van verschillende meelsoorten van bv. maïs, rijst, aardappel, boekweit en teff. Een nadeel: glutenvrije producten zijn helaas duurder dan ‘gewone’  producten. Zelf brood bakken is een goed alternatief om de kosten te drukken, zeker als je meel in grote hoeveelheden en via een webshop bestelt. Verder is het een goed idee om vezelrijk te eten, dus veel groenten, fruit en peulvruchten.
Steeds meer horeca-zaken bieden ook glutenvrije broodjes of brood aan. En in de meeste gevallen rekenen ze daar niks extra’s voor. Dat verzacht dan het leed en kun je samen toch genieten van gezellig buiten de deur eten.

Midden in het leven
Inmiddels is Clara een leuke meid van 12 jaar oud die geniet van het leven. Ze zit in de brugklas, sport fanatiek en chillt met haar vriendinnen. Ze logeert ook graag bij opa en oma of bij vriendinnen, én ze wordt uitgenodigd voor partijtjes. Ze gaat op kamp en houdt van uiteten. Kortom ze staat vol in het leven. En zo hoort het ook. Geen ouder wil dat zijn of haar kind langs de lijn blijft staan en toekijkt hoe anderen hun normale leven leiden. Dus doe je er alles aan zodat ze mee kunnen draaien in hun jonge leven, met alle sociale activiteiten die erbij horen. Want sociale uitsluiting wens je niemand toe, zeker je kind niet.