Teff-brood
Voorbereiding: 15 mn.
Rijstijd: 45 mn.
Baktijd: 45 mn.
Nodig:
- 450 g. Zizo Teff bruine bakmix
- 50 g. glutenvrij wit meel
- 12 g. droge gist
- 25 g. boter of olie
- 2 tl. rietsuiker
- 1 el. vlozaad (bv Fiberhusk)
- 1 el. glutenvervanger (bv Orgran)
- citroensap
- 500 ml. water (ongeveer 30° C)
Verder:
- Bakblik van 2 l. (bij voorkeur staal)
- Bakpapier
Bereiding:
- Meng het handwarme water met het vlozaad. Klop goed door en laat 5 mn. rusten. Klop dit na 5 mn nog eens goed door;
- Meng ondertussen de meelsoorten, glutenvervanger, rietsuiker, boter of olie en citroensap goed door elkaar in een mengkom;
- Verwarm de oven voor op rijsstand (ongeveer 60 °C);
- Bekleed het bakblik met bakpapier en vet deze in met olie;
- Voeg het water-vlozaad mengsel toe aan het meelmengsel. Meng met deeghaken ruim 5 mn. goed door (op kneedstand);
- Laat ongeveer 45 mn. rijzen (tot ca. 1 cm onder de rand van het bakblik);
- Verhoog de oventemperatuur naar 210 °C en bak gedurende 25 mn;
- Verlaag na 25 mn. de oventemperatuur naar 180 °C en bak nog eens 25 mn.;
- Laat het brood helemaal afkoelen voor je het snijd.
Noot: bij mij was het resultaat een brood met een heerlijke smaak, smeuïg en ‘sponzig’ van structuur dat niet ‘uit elkaar viel’. Helaas was het brood na het rijzen ingezakt waardoor de vorm tegenviel. De smaak en versheid maakten echter veel goed… Ik blijf het proberen. Tips welkom!
+ Nog geen reacties
Deel het met ons