Oma’s appeltaart

Oma’s appeltaart


Glutenvrije oma's appeltaart

Glutenvrije oma’s appeltaart

Oma’s appeltaart
Voorbereiding: 30 mn
Baktijd: 75 mn

Nodig:

  • 300 g glutenvrij wit meal (b.v. Dove’s farm)
  • 1 tl. glutenvrij bakpoeder
  • 1 tl. xanthagom
  • 150 g rietsuiker
  • 160 g roomboter + beetje extra om in te vetten
  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • een paar el. koud water

Voor de vulling:

  • paar eetlepels glutenvrij paneermeel
  • paar eetlepels amandelmeel
  • 7 middelgrote appels
  • kaneelpoeder
  • 1 el roomboter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el. citroensap
  • handvol rozijnen, in water geweld

Verder:

  • koekenpan
  • rond bakblik
  • keukenmachine

Bereiding:

  • Voor het deeg, meng alle droge ingrediënten en de roomboter in een mengschaal (of met de keukenmachine). Als het geheel korrelig is, voeg dan het hele ei toe. Als het deeg te kruimelig blijft voeg dan een eetlepel koud water toe. Indien nodig nog één. Meng telkens goed totdat een stevig deeg ontstaat. Kneed nog even met de handen door. Laat vervolgens even rusten.
  • Warm de oven voor op 180 °C voor (hete lucht oven);
  • Schil ondertussen de appels en snijd ze in kleine blokjes;
  • Verwarm de roomboter in de pan op laag vuur, voeg vanillesuiker en vervolgens de appelblokjes toe. Laat op laag vuur garen, voeg vervolgens kaneel, citroensap en rozijnen toe;
  • Vet het bakblik goed in met boter of bakspray. Neem een kwart van het deeg en leg het apart. Van het resterend deeg neem de helft en bekleed daarmee de bodem van het bakblik. Druk daarbij voorzichtig het deeg in de onderrand en gebruik als je wilt de achterkant van een natte lepel om het deeg glad te strijken. Gebruik de andere helft van het deeg om op dezelfde manier de wanden van het bakblik te bekleden. Strijk de bovenhand rand glad met de lepel zodat er een rand van ongeveer 5 cm hoog ontstaat;
  • Strooi het paneermeel en amandelmeel over de bodem. Vul de bodem vervolgens met het warme appelmengsel. Rol van het laatste beetje deeg dunne strips en leg deze beurtelings over het appelmengsel heen;
  • Bak de taart in 75 mn gaar. Laat de taart vervolgens op een rooster afkoelen. Serveer lauwwarm met slagroom.

Tip: deze taart kun je ook prima lactosevrij maken. Vervang de roomboter dan door plantaardige margarine.

+ Nog geen reacties

Deel het met ons