Help, ik krijg een glutenvrije gast te eten…

Help, ik krijg een glutenvrije gast te eten…


Glutenvrije logo's

Glutenvrije logo’s

Je kent het wel, je organiseert een etentje voor vrienden of een kinderpartijtje voor je zoon of dochter en plots word je geconfronteerd met de boodschap dat iemand uit het gezelschap glutenvrij moet eten. Wat nu?

Geen reden tot paniek. Ja, glutenintolerantie moet serieus genomen worden maar het is niet zo dat je dan helemaal niets meer mag… Gelukkig maar. Stem af met (de ouders van) je gast en je komt al een heel eind. Dan weet je wat hij wel mag en niet mag, en waar je op moet letten.

Met deze weetjes en tips kom je al een hele eind:

  • Gluten zit in brood, koekjes, pannenkoeken, pasta, taart, etc. Kortom alles wat gemaakt is van tarwe(meel), rogge, gerst, spelt en kamut. Als je geschikte producten zoekt lees dan de etiketten en vermijd alles waar tarwe en andere granen in verwerkt zitten. Aardappels, rijst, mais, quinoa en boekweit mogen wel;
  • In iedere grote(re) supermarkt vind je glutenvrije producten in het dieetschap. Deze producten zijn herkenbaar aan het glutenvrije logo. Bij sommige grootgrutters zijn zelfs glutenvrije diepvries producten te vinden. Bv brood, pizza en bladerdeeg. Vraag om hulp als je iets niet kunt vinden;
  • De gezondsheidswinkel biedt uitkomst… deze winkels zijn ingesteld op mensen die anders moeten of willen eten. Vraag naar hun glutenvrije assortiment. Als ze over een diepvriezer beschikken is de kans groot dat je er zelfs glutenvrij slagroomgebak of appelpunten vindt. Ook pizza’s en glutenvrije kroketten vind je in de diepvriezer;
  • Hou het simpel. Wat glutenvrij koken of eten lastig(er) kan maken is de verborgen gluten in bijvoorbeeld sauzen, soepen en marinades. Als je wat rauwe groenten, kaas en noten bij de borrel hebt voor je glutenvrije gast dan kan hij/zij er al aardig mee uit de voeten. Glutenvrije rijsttoastjes van Van der Meulen zijn verkrijgbaar bij de grotere supermarkten tussen gewone toastjes;
  • Als je het echt niet meer weet vraag dan hulp aan je gast. Hij/zij zal er absoluut geen moeite mee hebben om zelf iets mee te brengen of iets voor te bereiden. Sterker nog je gast vindt het alleen maar fijn als je rekening met hem/haar houdt;
  • Tenslotte de gemakstip… ik ben er geen voorstander van om een supermarkt voor te trekken ten opzichte van een andere. Maar AH biedt wel het grote voordeel dat heel veel van haar glutenvrije huismerkproducten voorzien zijn van een glutenvrij icoontje. Het allergenen systeem van AH is niet waterdicht maar biedt wel uitkomst. Mijn schoonmoeder vindt de icoontjes een verademing bij het zoeken van de juiste producten als ze mijn dochter op bezoek krijgt.

Wat mag wel?

Gelukkig zijn er ook heel veel producten die bij een glutenvrij dieet passen:

  • Alle groenten en fruit, vers en onbewerkt. Ook de meeste diepvries groenten en fruit zijn veilig. Check de etiket: er kan een tarwebindmiddel in gebruikt zijn;
  • Jam, honing, appelstroop, pindakaas, stroop, de meeste hagelslag en chocopasta’s;
  • Alle verse en diepvries vlees- en visproducten waar geen paneermeel doorheen of omheen zit. Bij gemarineerde producten kan gluten in de marinade verwerkt zitten. Check de verpakking of vraag het je slager of visboer;
  • Bijna alle melk- en zuivelproducten. In melk, yoghurt, en ijsproducten zit in principe geen gluten tenzij er toevoegingen voor de smaak in zijn verwerkt. Let echter op voor bepaalde toetjes zoals cheesecakekwark en stroopwafelijs waar koek doorheen zit. Check dus de etiquette;
  • Noten, zaden en pitten maar geen borrelnoten of Japanse mix;
  • In principe alle chips (gemaakt van aardappels) en nachos (gemaakt van mais) mits er geen tarwe(zet)meel in de smaak verwerkt zit (check de etiket).

Kijk hier voor meer tips

+ Nog geen reacties

Deel het met ons