Vanzelfsprekend? Niet altijd…

Vanzelfsprekend? Niet altijd…


Ik bak al ruim elf jaar zelf brood. Glutenvrij brood. Mijn dochter Clara was dertien maanden oud toen er bij haar glutenintolerantie werd vastgesteld. Geen haar op m’n hoofd dat eraan dacht om haar brood niet zelf te bakken simpelweg omdat de glutenvrije broodvarianten uit de winkel gewoon niet lekker waren. Het was voor mij vanzelfsprekend om deze stap te zetten. Ook met de bedoeling om ons glutenvrije leven eigenlijk zo snel mogelijk goed op de rails te krijgen. Het is nog steeds vanzelfsprekend om het wekelijks te blijven doen. Wij vers brood van de bakker dan zij vers brood van de thuisbakker.

Vallen en opstaan

Mijn dochter had onbestemde klachten en dat was continu tobben. Leuren bij de huisarts met een wederom ziek kind en steeds weggestuurd worden met de boodschap ‘het-zal-wel-weer-een-griepje-zijn’. Met uiteindelijk het verlossende antwoord van kinderartsen dat het glutenintolerantie was. De stap naar zelf brood bakken was een uitdaging maar tegelijkertijd een must. Na het bakken van het dagelijks brood volgden al snel andere experimenten. En dat gebeurde met veel vallen en opstaan en de toegewijde begeleiding van de ziekenhuisdiëtiste. Maar dat niet alleen: de geweldige baklessen van enthousiaste bakinstructrices van de glutenvrije vereniging (www.ncv.nl) droegen eraan bij dat het brood steeds mooier maar vooral lekkerder werd. Pannenkoeken (ook een must), krentenbrood (nog geen succes), krentenbollen (groot succes), broodjes (prima) en ontbijtkoek (heerlijk) en allerlei taarten volgden gaandeweg op het zelfgemaakte brood.

Eye-opener

Dat niet iedere ouder van een glutenvrij kind aan het bakken slaat, was onlangs een eye-opener. Ik heb het in mijn wekelijkse routine ingebouwd. En ja ik werk ook, dus moet het praktisch zijn en ook in ons drukke bestaan passen. Daar heb ik mijn draai in gevonden. Brood bakken kost onafgebroken zo’n twee uur voorbereiding-, rijs- en oventijd. Zelf ben je daar zo’n 15 minuten mee bezig, dus prima op een avond in te passen. Brood bakken kan ook met een broodbakmachine natuurlijk, dat neemt je veel werk uit handen. GV-bakkers ontwikkelen gaandeweg vanzelf hun eigen voorkeur. Wat is dan de drempel die ouders ondervinden? Je gunt je kind toch het allerbeste. En tenslotte heeft je kind er niet zelf voor gekozen om glutenvrij door het leven te moeten gaan. Later zal het zijn eigen keuzes maken en vaak genoegen (moeten) nemen met een cracker of kant-en-klaar voorverpakt brood.

Ik begrijp dat niet iedereen het even leuk vindt om in de keuken te staan. En niet iedereen heeft koken of bakken als hobby. Of dat kleine beetje extra tijd ter beschikking. Maar de glinstering in de ogen van je dankbare kind dat geniet van zelfgebakken lekkers is het meer dan waard!

Keukenspullen

Als je net begint met brood bakken dan kun je aardig uit de voeten met een eenvoudige keukenmachine en een cakeblik. Ik heb het jaren gedaan met een oude handmixer met deeghaken, maar zag dat de lichte motor het steeds moeilijker kreeg stevig deeg te kneden. Als je wat geld over hebt is het echt de moeite waard om of een goede broodbakmachine (geschikt voor glutenvrij brood) of een keukenmachine met krachtige motor aan te schaffen. Sinds drie jaar heb ik zo’n kanjer in huis en het maakt een wereld van verschil. Je bent niet alleen sneller klaar, ook het plezier in brood, cake, taart en koekjes bakken neemt toe. En het bakproces wordt een stuk sneller en makkelijker.

Ik heb lang met een eenvoudige aluminium cakevorm gebakken. Maar voor brood krijg je een mooier resultaat als je een stalen broodvorm gebruikt. Hoe meer je het gebruikt, hoe beter. Invetten met olie of bekleden met bakpapier is wel nodig. Om de vorm mooi en goed te houden was je het af met heet water, zonder afwasmiddel, en dept hem droog met keukenpapier.

Van drempel naar zelfgebakken brood

Misschien lijkt de drempel hoger dan het in werkelijkheid is. Er zijn talloze goede recepten voor heerlijk glutenvrij brood, dus gaandeweg ontwikkel je je eigen voorkeur. En er zijn in het land inmiddels een paar glutenvrije bakkers die heerlijk GV brood leveren. Maar de glutenvrije bakker om de hoek is nog niet voor iedereen bereikbaar. Tot die tijd kun je het ook thuis proberen. Hier is een van de favorieten van Clara.

Noot: Ik gebruik zelf Finax meel. Finax is alleen niet voor iedereen geschikt: als je helemaal geen tarwezetmeel en geen lactose (bij Fianx wit) mag, kies dan een ander meelmix zoals Dove’s Farm of Zizo.

Naar recept glutenvrij brood

+ Nog geen reacties

Deel het met ons