Soufflé met kaas

Soufflé met kaas


Soufflé met kaas en bieslook (4 personen hoofdgerecht, 6 personen voorgerecht)

Soufflé met kaas

Soufflé met kaas

Voorbereiding: 20 mn.
Baktijd: 25 mn. (ovenschaal) / 20 mn. (ramequins)

Nodig:

  • 50 g roomboter
(of plantaardige margarine) + wat extra
  • 50 g glutenvrij wit meel
+ wat extra
  • 300 ml volle melk
  • 4 eieren
  • 120 g (zelf) geraspte oude kaas of Zwitserse kaas zoals gruyere of emmentaler
  • 25 g bieslook, fijn gesneden
  • versgemalen peper
  • 1 tl. azijn
  • 1 tl. maizena
  • mespunt zout

Extra:

  • Hoge ovenschaal of 4/6 grote ramequins
  • Keukenmachine

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet de ovenschaal of ramequins goed in met een beetje van de roomboter en bestuif vervolgens de binnenkant met wat glutenvrij meel. Verwijder het overtollige meel;
  • Maak een basis bechamelsaus. Smelt daarvoor de boter in een steelpan. Als de boter iets bruist voeg dan al roerend met een garde het glutenvrij meel toe. Bak 2 mn. op laag vuur en blijf goed roeren. Voeg al roerend de melk in scheuten toe. Roer goed door totdat de melk volledig is opgenomen. Herhaal deze stappen totdat alle melk op is. Voeg peper naar smaak toe. Laat vervolgens 5 mn. op laag vuur zachtjes koken en roer daarbij af en toe door;
  • Splits ondertussen de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en bewaar de dooiers in een apart schaaltje. Neem de pan van het vuur en roer de eidooiers één voor één door de bechamelsaus;
  • Roer daarna de gerapste kaas en bieslook door de saus. Roer tot de kaas is gesmolten en opgenomen. Schep de saus over in een ruime schaal. Laat iets afkoelen.
  • Klop de eiwitten met een mixer stijf tot het eiwit glanst en stevige pieken vormt. Voeg halverwege het zout, azijn en de maizena toe. Spatel het eiwit luchtig en in stappen door de afgekolede saus.
  • Verdeel het soufflémengsel over de ovenschaal of ramequins. Ga voorzichtig met een mes langs de rand van de ovenschaal om het rijzen niet te belemmeren. Bak de soufflé in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 25 (of 20) mn. goudbruin en gaar. Serveer direct.

+ Nog geen reacties

Deel het met ons