Krentenbollen

Krentenbollen


Glutenvrije krentenbollen

Glutenvrije krentenbollen

Krentenbollen (ongeveer 20 stuks)
Voorbereiding: 40 mn. (+ weektijd)
Oventijd: 25 mn.

Nodig:

  • 200 g. rozijnen en/of krenten
  • 500 g. glutenvrij wit meel (bv. Zizo wit of Finax (niet tarwezetmeelvrij))
  • beetje extra GV meel
  • 1 el. glutenvervanger (bv. Orgran)
  • 1 el. vlozaad (bv. Fiberhusk)
  • 9 g. droge gist
  • 1/2 tl. zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • kaneel of koekkruiden naar smaak
  • 2 dl. heet water
  • 2 dl. koude halfvolle melk
  • 2 el. creme fraiche

Verder:

  • schone theedoek
  • 2 ovenbakplaten
  • bakpapier
  • ijslepel
  • keukenmachine

Bereiding:

  • Laat de rozijnen/krenten minimaal 2 uur weken in heet water. Spoel ze vervolgens goed af met koud water en dep ze droog op een schone theedoek. Meng de drooggedepte rozijnen/krenten met wat GV meel;
  • Verwarm de oven voor op rijsstand (ongeveer 60 °C);
  • Bekleed de bakplaten met bakpapier en vet deze in met roomboter of bakspray;
  • Doe het GV meel, glutenvervanger, vlozaad, kaneel, gist, zout en vanillesuiker in een mengkom. Roer alles goed door. Voeg melk en water eraan toe (nog niet mengen). Smelt de boter en voeg toe aan het mengsel. Mix het geheel met een deeghaak tot een glad deeg. Voeg als laatste de creme fraiche en rozijnen toe en meng nog even goed door;
  • Vul een maatbeker met ijskoud water. Schep met een ijslepel bolletjes uit het rozijnendeeg en leg deze op de bakblikken. Schik ze zodanig dat er voldoende ruimte tussen de krentenbollen aanwezig is in verband met het rijzen;
  • Plaats de bakplaten in de oven en laat de krentenbollen ongeveer 45 mn rijzen. Laat in nodig wat langer rijzen (bv. 15 mn.);
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. en bak de krentenbollen ongeveer 25 mn af. Smeer tussentijds (na 15 mn.) de krentenbollen in met melk voor een mooie glans;
  • Na het bakken goed laten afkoelen.

TIP: je kunt de krentenbollen prima invriezen en maximum 6 maanden bewaren. Gebruik hiervoor speciale diepvrieszakken zoals Zipperbags die stevig en makkelijk te openen zijn.

Vers uit de oven: glutenvrije krentenbollen

Vers uit de oven: glutenvrije krentenbollen

———–

+ Nog geen reacties

Deel het met ons