In gesprek met… Marianne Kuijlaars

In gesprek met… Marianne Kuijlaars


Ingesprekmetmarianne

Marianne Kuijlaars

Cucina di Clara vroeg Marianne Kuijlaars, levensgenieter, moeder van 3 en thuiskok naar haar ervaringen met glutenvrij koken en bakken. Marianne combineert haar gezin en een drukke baan moeiteloos en deelt met Martine Lammineur haar passie voor lekker eten en koken. Maar wat als je glutenvrije gasten over de vloer krijgt en als het ook nog eens kinderen zijn? Cucina di Clara ging in gesprek met Marianne en kreeg als bonus ook nog een heel lekker glutenvrij recept mee om uit te proberen.

Marianne kwam in aanraking met glutenintolerantie toen haar petekind en zoon van goede vrienden coeliakie bleek te hebben. Daarnaast is haar oudste dochter al ruim 8 jaar goed bevriend met een meisje met glutenintolerantie. Beide komen regelmatig bij het gezin Kuijlaars over de vloer. Vanaf het moment dat haar petekind glutenvrij moest eten kreeg het gezin vanzelf ervaringsverhalen mee en is Marianne zich gaan verdiepen in wat glutenintolerantie precies inhield. “Toen mijn oudste dochter thuis kwam met haar glutenvrije vriendin was het niet meer nieuw voor ons. We wisten meteen waar we op moesten letten”, vertelt Marianne.

“In het begin was het even wennen. Ik vond het niet zozeer ingewikkeld maar vooral wat spannend als je jonge kinderen met glutenintolerantie te eten krijgt. Je wilt natuurlijk geen fouten maken waar je gasten later last van krijgen. Want de gevolgen zijn erg vervelend voor kind en ouders”, vult Marianne aan.
Marianne vroeg destijds bij de ouders na wat wel en niet geschikt was voor de kinderen. Omdat ze graag kookt en bakt zet ze regelmatig iets verrassends op tafel. Als ze een recept bedenkt dan checkt ze voor de zekerheid of ze niet iets over het hoofd ziet. Als haar glutenvrije gasten komen eten of logeren dan nemen ze vaak zelf brood of pasta mee. Marianne: “En het helpt dat Albert Heijn van die pictogrammen ‘glutenvrij’ op veel van haar huismerkproducten zet”.

Volgens Marianne scheelt het als je bij het koken veel gebruik maakt van verse producten. “Dan heb je eigenlijk al minder last van producten die mogelijk niet geschikt zijn. Ik heb wel geleerd dat je bij ‘pakjes en zakjes’ altijd goed op moet letten. Bijvoorbeeld bij bouillonblokjes, die gebruik ik wel. Het ene merk is wel geschikt, het andere niet!”

Inmiddels vindt Marianne het lang niet meer zo spannend als vroeger. “Het went zeker wel, maar routine zal het voor ons nooit echt worden omdat we er niet dagelijks rekening mee hoeven te houden.” Of Marianne trucjes of tips heeft als je een glutenvrije gast ontvangt? “Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over wat je wilt bakken of koken. Zijn alle ingrediënten glutenvrij? Of heb ik alternatieven in huis? Het glutenvrije assortiment in onze supermarkt is enorm uitgebreid vergeleken met een aantal jaar geleden. Ik heb inmiddels een kleine voorraad glutenvrije producten standaard op voorraad zoals toastjes, pasta en meel.”

Marianne vult nog aan: “Ook is het belangrijk om je aanrechtblad en kookgereedschap goed glutenvrij te houden. Bij ons slingeren er mogelijk nogal eens broodkruimels of tarwebloem op het aanrecht…En dat maken we goed schoon als onze glutenvrije gasten langs komen.”

Marianne heeft zelf geen ervaring met glutenvrij brood bakken of eten. Pizzadeeg daarentegen maakt haar man regelmatig als ze bezoek krijgen, van glutenvrij meel. Dan bakt hij de glutenvrije pizza’s voor hun gast in hun op hout gestookte pizzaoven in een apart bakblik. Marianne trots: “En die vallen ook heel goed in de smaak!”

Glutenvrij zoet bakken gaat haar goed af. En van het resultaat eet ze dan ook graag mee. Verlekkerd vertelt ze: “Ik weet nog dat ik voor het eerst een Franse glutenvrije chocoladetaart zonder bloem had gebakken. Die namen we toen mee naar de Ardennen voor een weekendje weg met meerdere gezinnen, waar ons petekind ook bij was. De taart viel bij iedereen heel goed in de smaak en ging ook helemaal op. Ik was natuurlijk best wel trots. Kortom, niemand merkte het verschil.”

Marianne is graag goed voorbereid. Zo heeft zij een voorraad nieuwe ongeopende potten broodbeleg zoals jam of hazelnootpasta op de plank staan. “De geopende potten zijn waarschijnlijk niet meer glutenvrij” vult ze met haar vooruitziende blik aan. “Ook is het handig om sauzen zoals ketchup en mayonaise in spuitflessen in huis te hebben, dan weet je zeker dat de inhoud glutenvrij blijft. Twijfel ik toch over een ingrediënt, dan bel ik gewoon met onze vrienden en ‘ouders van’ om advies te vragen”.

Tenslotte deelt Marianne een van haar favoriete recepten met Cucina di Clara: “Er zijn zo veel glutenvrije recepten. Als ik toch moet kiezen dan is het toch de Franse chocoladetaart zonder bloem, waar ik eerder over vertelde. Omdat ik die maakte als allereerste glutenvrije recept! Het recept komt uit het boek ‘Fantastische taarten’ van Annie Bell, met meer heerlijke recepten (o.a. ook voor voedsel intolerantie) en mooie fotografie.”

Marianne’s favoriete chocoladetaart:
Voorbereiding: 20 mn.
Oventijd: 50 à 60 mn.

Nodig:
Voor de taart

  • 250 g. roomboter, in blokjes
  • 250 g. pure chocolade (min. 55% cacao), in stukjes
  • 250 g. fijne rietsuiker
  • 5 middelgrote eieren, gesplitst

Voor de glazuur

  • 150 g. pure chocolade, in stukjes
  • 2 el. cognac
  • 1 el. water
  • poedersuiker om te bestuiven

Verder

  • Taartvorm 20 cm diameter
  • Keukenmachine

Bereiding:

‘Verwarm de (hetelucht)oven voor op 160 °C en vet de springvorm in met wat boter. Smelt de boter en de chocolade onder af en toe roerend in een kom die boven een pan kokend water is gezet. Klop de eierdooiers met de helft van de suiker in een kom tot ze licht en in volume verdubbeld zijn. Dit kan ook in een foodprocessor/keukenmachine. Doe de massa in een kom.
Klop de eiwitten stijf, voeg geleidelijk steeds een eetlepel van de resterende suiker toe en klop na iedere toevoeging 20 seconden. Het moet een stevig en glanzend schuim zijn.
Vouw het chocolademengsel door de dooiermassa en spatel het eiwitschuim er in 2 porties doorheen. Doe het beslag in de vorm en bak het 50 à 60 mn. tot er in het midden gestoken spies nog maar enkele vochtige kruimels zitten. Ga met een mes rondom tussen de taart en de vorm en laat de taart afkoelen tot het iets inzakt. De scheurtjes zijn een deel van zijn charme. Breek als de rand hier en daar erg hoog is, er een stukje af zodat hij gelijkmatiger wordt.
Smelt de chocola voor het glazuur met de cognac en het water in een kommetje boven een pan zachtjes borrlend water. Haal de rand van de vorm en zet de taart net de vormbodem en al op een schaal. Sprenkel het glazuur bovenop en langs de rand, en bestuif het met poedersuiker. Zet de taart enkele uren op een koele plaats, zodat het glazuur kan opstijven.’

Uit ‘Fantastische taarten’ van Annie Bell

+ Nog geen reacties

Deel het met ons