Granola

Granola


Glutenvrije granola

Granola met Griekse yoghurt

Granola met Griekse yoghurt

Ondanks het feit dat het niet altijd fijn en makkelijk is om glutenvrij door het leven te moeten, heeft het ons gezin ook veel postiefs gebracht: we zijn gezonder en bewuster gaan leven én eten. Simpelweg omdat je niet zonder meer voedsel in pakjes en zakjes kunt eten.  Gezond en in ieder geval bewust eten betekent voor mij de juiste keuzes maken, weten waar je voedsel vandaag komt, flexitarien en waar mogelijk biologisch eten, met de seizoenen mee eten, etc. En ja, we zondigen heus wel eens.
Granola past in de trend van gezond en het ‘nieuwe’ eten en is eigenlijk de Amerikaanse versie van muesli. Inmiddels zijn er vele recepten vindbaar. Voordeel van dit granolarecept is dat het suikerarm is en toch heel smaakvol is door de combinatie van de verschillende ingrediënten. Zo krijg je het zoete van de honing en het gedroogd fruit met het crunchy van de noten en kokosvlokken, en toch allemaal gezond. Granola is lekker als ontbijt, met soja- of zuivelproducten en vers fruit. Probeer ook eens granola als tussendoortje of als toetje met yoghurt of een bolletje vanille-ijs.

Bereidingstijd: 20 mn
Baktijd: 30 mn

Nodig: 

  • 200 g. glutenvrije havervlokken (bv Lieke is vrij)
  • 100 g. amandelmeel
  • 100 g. (gemengde) noten, ongezouten en grof gehakt
  • 50 g. rijstemeel ( bv Nutrix)
  • 50 g. kokoschips
  • 50 g. pompoenpitten
  • 50 g. gedroogd superfruit (bv gojibesen, cranberries, moerbeibessen, etc.)
  • 50 g. vloeibare honing of ahornsiroop
  • 50 g. kokosolie
  • 4 el. water
  • 2 el. ongezoete cacaopoeder
  • snufje zout

Verder:

  • Bakplaat
  • Bakpapier

Bereiding:

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 150 °C voor. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier;
  • Meng alle droge ingrediënten in een ruime schaal;
  • Smelt op laag vuur of in de magnetron de kokosolie, honing en water en roer tot een glad mengsel. Giet dit door de droge ingrediënten en meng goed door;
  • Verdeel het mengsel over de bakplaat en strijk de bovenkant vlak met een spatel;
  • Bak het geheel tot het goudbruin is. Hussel tussentijds een paar keer voorzichtig door zodat alles mooi en egaal bruin wordt;
  • Laat vervolgens 15 mn buiten de oven afkoelen. Doe de granola in een ruime goed afsluitbare (glazen) pot. De granola kun je zo ongeveer een maand bewaren… Maar voor die tijd is ie vast op.

Tips: varieer met de noten, pitten en het gedroogd fruit. Of combineer de havervlokken met quinoa- of boekweitvlokken. En vervang eens de cacaopoeder door kaneel. Gebruik hiervoor dan slechts 1/2 el. kaneel. Zo kun je eindeloos nieuwe smaken bedenken en vooral van genieten.

+ Leave a Comment