Bruin brood

Bruin brood


Glutenvrij bruin brood

Glutenvrij bruin brood

Voorbereiding: 15 mn.
Oventijd: 50-60 mn. (rijstijd) & 45 mn. (baktijd)

Nodig:

  • 300 g. glutenvrij wit meel (bv. Zizo of Finax (niet tarwezetmeelvrij))
  • 200 g. glutenvrij bruin of ‘volkoren’ meel (Zizo, Dove’s Farm of Finax)
  • 1 el. glutenvervanger (bv Orgran)
  • 9 g. droog gist
  • 2 tl. rietsuiker
  • 1 el. olie (naar keuze)
  • 1 el. citroensap
  • 500 ml. warm water (ongeveer 38 °C)
  • 1 el. vlozaad (bv Fiberhusk)
  • 1 el. chiazaad (optioneel)
  • 1/2 tl. zout

Verder:

  • Bakblik van ca. 2 l. (bij voorkeur staal)
  • Bakpapier

Bereiding:

  • Meng de meelsoorten, glutenvervanger, olie en citroensap goed door elkaar in een mengkom;
  • Meng in een schaaltje het gist, de suiker en een beetje van het warme water goed door en laat 5 mn. rusten;
  • Meng ondertussen de rest van het warme water met het vlozaad (en chiazaad). Klop goed door elkaar en laat 5 mn. rusten. Klop na 5 mn nog eens goed door. Het geheel lijkt op een soort behanglijm. Geen nood: dit vervangt de rol van gluten in normaal brood;
  • Verwarm de oven voor op rijsstand (ongeveer 60 °C);
  • Bekleed het bakblik met bakpapier en vet deze in met olie;
  • Voeg het water-vlozaad mengsel en het gistmengsel toe aan het meelmengsel. Meng met deeghaken voor zo’n 5 mn. goed door (op kneedstand);
  • Voeg het zout toe;
  • Meng nog eens 5 mn (of langer) op kneedstand;
  • Doe het deeg in het bakblik;
  • Plaats een ovenvast schaaltje met water onderin de oven;
  • Zet in de oven en laat 50 tot 60 mn. rijzen tot het volume minimaal verdubbeld is;
  • Verhoog de oventemperatuur na de rijstijd naar 210 °C (hete lucht) en bak 25 mn.;
  • Verlaag de oventemperatuur daarna naar 180 °C;
  • Smeer het brood in met melk (laat dit achterwege als je lactosevrij brood wil);
  • Bak nog eens op 180 °C gedurende 20 mn.;
  • Laat na het bakken helemaal afkoelen voordat je het brood snijdt.

TIP: je kunt ook zaden en pitten door het deeg mengen of het brood voor het bakken ermee versieren.

TIP: je haalt ongeveer 22 sneetjes uit dit brood. Je kunt het gesneden brood (gedeeltelijk) invriezen. Gebruik daarvoor bv. een zipp-lock bag. Het brood kun je max. 3 maanden in de vriezer bewaren.

Glutenvrij bruin brood

Glutenvrij bruin brood

Gesneden glutenvrij brood

Gesneden glutenvrij brood

 

 

+ Nog geen reacties

Deel het met ons