Amandel-speculaasstaaf

Amandel-speculaasstaaf


Amandel-speculaasstaaf

Amandel-speculaasstaaf

Amandel speculaasstaaf (2 staven, ongeveer 16 porties)
Voorbereiding: 20 mn + 30 mn wachttijd
Oventijd: 25 mn

Nodig:

  • 100 g. glutenvrij wit meel (bv. Dove’s Farm of Finax wit) + wat extra om te bestuiven
  • 50 g rijstmeel (bv. Nutrix of te koop bij de toko)
  • 50 g ketanmeel (kleefrijstmeel te koop bij de toko)
  • 100 g lichte of donkere basterdsuiker
  • 1/2 el vlozaad (bv fiberkusk)
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1 el. speculaaskruiden
  • 100 g roomboter
  • 2 eieren
  • 4 el melk
  • 200 g amandelspijs van goede kwaliteit (glutenvrij, bv Baukje)
  • 16 halve amandelen voor de garnering

Verder:

  • bakplaat
  • plastic folie
  • bakpapier

Bereiding:

    • Meng meel, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden, vlozaad met de roomboter en kneed het geheel. Klop 1 ei in een schaaltje los en voeg het met de melk aan het deeg toe. Kneed nogmaals tot een soepele bal ontstaat en wikkel in plastic folie;
    • Laat een half uur in de koelkast rusten;
    • Verwarm de oven voor op 175 °C (hete lucht);
    • Klop het tweede ei los en meng daarvan 2/3 met de amandelspijs en kneed goed door;
    • Verdeel het deeg en de amandelspijs in 2 gelijke delen;
    • Leg een vel plastic folie op een werkvlak en bestuif het met GV meel;
    • Rol een deel deeg uit tot een lange smalle lap en leg er een rol amandelspijs op. Zorg ervoor dat de amandelspijs niet uitsteekt maar aan beide uiteinden zo’n 2 cm korter is dan het deeg. Vouw het deeg dicht en plak de randen dicht met wat water. De amandelspijs moet helemaal ingepakt zijn. Zorg ervoor dat de naad aan de zijkant of onderkant zit;
    • Herhaal dit met de andere delen deeg en spijs;
    • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en vet deze in met boter of bakspray;
    • Leg de 2 speculaasstaven op de bakplaat, bestrijk ze met het overgebleven geklopt ei en druk over de hele lengte de halve amandelen in de staven;
    • Bak ongeveer 25 mn. af en laat vervolgens afkoelen.

+ Nog geen reacties

Deel het met ons